- Republikeinen in het Amerikaanse Congres houden nieuwe militaire steun van de VS aan Oekraïne tegen, met mogelijk desastreuze gevolgen.
- Als de VS op de korte termijn stopt met militaire steun aan het leger van Oekraïne, moeten Europese bondgenoten het overnemen.
- Maar Europese landen zullen moeite hebben om Oekraïne de wapens en middelen te geven die het nodig heeft in strijd tegen Rusland.
- Lees ook: De terugkeer van Trump: dit zijn de mogelijke gevolgen voor de oorlog in Oekraïne, de NAVO, de EU en China.
Omdat de Republikeinen in het Amerikaanse Congres voorlopig nieuwe militaire steunpakketten blokkeren, zoekt Oekraïne steun bij andere bondgenoten in de oorlog die nu bijna twee jaar duurt.
Maar Europese landen die Oekraïne steunen, hebben mogelijk niet genoeg te bieden. Als de VS zich er niet toe kunnen zetten om de militaire steun voort te zetten, zou hulp aan Oekraïne een te zware last kunnen worden voor de andere partners.
Dinsdag had de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy een ontmoeting met Amerikaanse senatoren om te pleiten voor voortzetting van de hulp, waarbij hij in detail beschreef hoe Rusland zou kunnen profiteren van een verslagen Oekraïne en een verzwakt Europa.
De Amerikaanse president Joe Biden voorspelde een soortgelijk scenario en waarschuwde dat als Rusland Oekraïne inneemt, de Russische president Vladimir Poetin “door zal gaan” en mogelijk andere landen zal aanvallen.
Ook experts waarschuwen dat Rusland het jaar 2024 met hernieuwde kracht zal in gaan, als de steun van de VS aan Oekraïne wegvalt.
"Als het Westen de hulp aan Oekraïne stopzet, zal Rusland winnen," vertelde Rusland-expert George Barros van het Institute for the Study of War eerder aan Business Insider.
Deze analyses, die maar weinig weerklank lijken te vinden bij beleidsmakers, schetsen een somber beeld van wat Oekraïne en andere landen te wachten staat, als Amerikaanse politici verdeeld blijven over het sturen van verdere hulp.
Hoewel Oekraïne steun kan zoeken bij Europese bondgenoten, is het niet duidelijk wat die landen kunnen bieden. Net als de VS hebben andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk te maken met beperkte wapenvoorraden en weinig beschikbare militaire macht.
"Als de VS niet snel hulp biedt, zou de ineenstorting van de lichtbewapende Oekraïense strijdkrachten, die bijna geen munitie meer hebben, kunnen leiden tot een slachting, met verkrachtingen, plunderingen en wraak van tragische en historische proporties", zegt voorzitter Dan Rice van de American University Kyiv tegen Business Insider. Rics is al lange tijd voorstander van het sturen van meer wapens naar Oekraïne, waaronder de controversiële clustermunitie.
Foto: Roman Chop/Global Images Ukraine via Getty Images
Republikeinen in het Amerikaanse Congres hebben het nieuwste hulppakket voor Oekraïne, geschat op ongeveer 111 miljard dollar, tot nu toe geblokkeerd en weigeren er verder over te onderhandelen, tenzij de regering van president Joe Biden daar een streng immigratie- en grensbeleid tegenover zet.
Deze druk heeft ervoor gezorgd dat het Witte Huis zoekt naar een oplossing. Zo zei president Biden vorige week dat hij bereid was om "belangrijke compromissen te sluiten over de grens". Maar dat is voorlopig niet genoeg.
Er zijn nog maar een paar dagen te gaan voor het reces van het Congres, wat betekent dat de tijd dringt om een deal te sluiten.
Amerikaanse overheidsfunctionarissen en militaire experts blijven erop hameren dat een nieuw Amerikaans hulppakket absoluut noodzakelijk is voor Oekraïne om zijn huidige verdediging te handhaven, zeker nu Rusland de aanvallen bij het front opvoert.
Rusland-expert Barros vertelde aan Business Insider dat de huidige patstelling op het slagveld zeer instabiel is. Een beslissing in het Westen om de steun aan Oekraïne al dan niet voort te zetten kan daardoor grote consequenties hebben.
De oorlog is een uitputtingsslag. Beide partijen jagen in een letterlijk moordend tempo mankracht en munitie er doorheen. Ze putten elkaars legers uit voor beperkte territoriale winst.
Oekraïne heeft het gros van zijn munitievoorraden opgebruikt, wat de druk op de VS en andere bondgenoten verhoogt. Rusland heeft met vergelijkbare problemen te kampen. Ook president Poetin blijft aarzelen om zijn hele land te mobiliseren voor een volwaardige oorlog.
Maar op één punt lijkt Rusland wel vooruitgang te boeken. "De militaire bevoorrading van Rusland is gestaag verbeterd", schreef militair strateeg Justin Bronk van de Royal Norwegian Air Force Academy vorige week in een blog.
"De productie van artilleriemunitie is bijna verdubbeld en onlangs aangevuld met meer dan 1 miljoen granaten en honderden houwitsers uit Noord-Korea", gaf Bronk aan. Noord-Korea heeft eerder dit jaar een deal gesloten met Rusland om de oorlogsinspanningen in Oekraïne te ondersteunen, naar verluidt in ruil voor voedsel, olieproducten en geavanceerde militaire technologieën.
Foto: Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via Getty Images
Ook sommige bondgenoten van Oekraïne geven prioriteit aan de productie van munitie. Het Amerikaanse leger heeft de productie sinds het begin van de oorlog volledig herzien en hoopt de productie van 155mm-artillerie aanzienlijk te verhogen van de huidige 30.000 per maand, wat al een aanzienlijke toename is sinds het begin van de oorlog, naar 100.000 tegen het einde van 2025.
Dat is goed voor zowel de VS als hun partners, ervan uitgaand dat de VS steun verleent. "Het bereiken van die hogere productiesnelheden is een soort win-win", verklaarde Douglas R. Bush, de assistent-secretaris van het Amerikaanse leger voor aankopen, logistiek en technologie, tegenover Business Insider. "Je kunt Oekraïne en Israël meer ondersteunen, maar het betekent ook dat we onze munitievoorraden veel sneller kunnen opbouwen."
Ook andere NAVO-bondgenoten hebben de munitieproductie opgevoerd vanwege de oorlog in Oekraïne, maar er zijn zorgen. Eerder dit jaar luidde het hoofd van de militaire commissie van de NAVO de noodklok over gebrekkige wapenvoorraden, met als waarschuwing dat er weinig beschikbaar was voor Oekraïne.
"De bodem komt in zicht", zei de Nederlandse admiraal Rob Bauer, voorzitter van het Militair Comité van de NAVO in oktober. "We geven wapensystemen en munitie aan Oekraïne, maar niet uit volle magazijnen. Het materieel komt uit Europese magazijnen die al deels half leeg waren".
Het wordt nog ingewikkelder als de VS de militaire steun niet voortzetten. Volgens de Ukraine Support Tracker van het Kiel Institute for World Economy zijn de VS de grootste individuele donor wat betreft de militaire hulp aan Oekraïne. Sinds het begin van de oorlog heeft de VS zo'n 44 miljard euro uitgegeven aan directe militaire steun.
Wat betreft de militaire steun is Duitsland, met pakketten ter waarde van bijna 18 miljard euro, de nummer twee. Het Verenigd Koninkrijk stuurde voor ruim 7 miljard euro aan wapens naar Oekraïne.
De Europese Unie is in zijn geheel ook een sterke geldschieter. Van alle toezeggingen voor zware wapens van eind januari 2022 tot oktober 2023 zijn de VS goed voor 43 procent, terwijl de EU-landen en -instellingen 47 procent voor hun rekening namen. Deze bijdragen zijn echter net genoeg om de huidige patstelling op het slagveld in stand te houden.
Dat betekent dat als de VS de geldkraan dichtdraaien, dit desastreuze gevolgen zou kunnen hebben voor Oekraïne.
Foto: Libkos/ AP Photo
Het valt nog te bezien of het Amerikaanse Congres op het laatste moment nog nieuwe militaire hulp voor Oekraïne zal goedkeuren.
"Zonder de westerse hulp is het zeer de vraag of Oekraïne kan blijven vechten", zegt militair historicus David Silbey van de Cornell University. "Ze hebben simpelweg niet de middelen om de enorme hoeveelheid munitie te produceren die nodig is om door te vechten. Zelensky vecht voor zijn eigen leven en dat van zijn land."